Skip to content

Spelen is leren

In groep 1 staat de visie ‘spelen is leren’ centraal. Het jonge kind leert spelenderwijs en ontwikkelt hierbij belangrijke vaardigheden. Spelen is een natuurlijke manier om de wereld te ontdekken en wij zien dit als een onmisbaar onderdeel van het leerproces.

Spelen en leren
In groep 1 zijn spelen en leren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens vrij spel, thematische activiteiten en gerichte begeleide opdrachten ontwikkelen kinderen vaardigheden zoals taal, motoriek, sociale interactie en logisch denken. Door kinderen te betrekken bij hun spel en hen ruimte te geven om te ontdekken, leren ze op een speelse manier.

Spelen is een feest
We zorgen ervoor dat spelen voor de kinderen een feest is. Dit betekent dat we een rijke leeromgeving aanbieden waarin kinderen geïnspireerd worden om actief deel te nemen. Elk spel biedt een kans om te leren en dit doen we met enthousiasme en betrokkenheid. 

Betrokkenheid en spel
Betrokkenheid is een belangrijke pijler in onze aanpak. We observeren kinderen tijdens hun spel en spelen actief mee wanneer dat nodig is. Deze betrokkenheid helpt ons om aan te sluiten bij hun interesses en hen uit te dagen om een stapje verder te gaan.

Samen en alleen
We leren kinderen om zowel samen als alleen te spelen. In samenspel leren ze samenwerken, delen en communiceren. Daarnaast krijgen ze ook ruimte om zelfstandig te spelen en hun eigen creativiteit te ontdekken. 

Begeleiding
Als leerkrachten begeleiden wij het spel door mee te spelen, vragen te stellen, nieuwe ideeën in te brengen en kinderen te stimuleren. Onze begeleiding is afgestemd op de behoeften van het kind en zorgt ervoor dat het spel steeds een stukje uitdagender wordt.

Kortom, in groep 1 is spelen niet alleen plezier maken, maar ook een krachtige manier van leren!

Meer- en hoogbegaafdheid

Wij zijn een school met het specialisme meer- en hoogbegaafdheid. Voor leerlingen met een leer- of ontwikkelingsvraag rondom meer- en hoogbegaafd zorgen wij ervoor dat we verbreden, verdiepen en verbinden. 

Specifiek taalaanbod

Op onze school zitten leerlingen waarbij Nederlands niet de thuistaal is. Wij proberen deze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. De focus ligt in het goed leren onderscheiden van klanken in het Nederlands. Pas als leerlingen die klanken goed kunnen onderscheiden en uitspreken, leren ze de klanken koppelen aan letters. Hiervoor gebruikt de school de methode ‘Logo3000’. Daarnaast wordt de woordenschat vergroot door woorden visueel te maken m.b.v. plaatjes, verhaaltjes, liedjes of door woorden uit te beelden.

Executieve functies

Voor het begeleiden van de executieve functies maken wij gebruik van de autokamer. Executieve functies zijn vaardigheden die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Voorbeelden hiervan zijn organisatie, planning, werkgeheugen, tijdsmanagement, metacognitie, taakinitiatie, flexibiliteit, respons inhibitie, emotieregulatie, volgehouden aandacht en doelgericht doorzettingsvermogen. 

Kind-ouder-school

Alleen gaat sneller, samen kom je verder!

Een goede samenwerking met ouders is essentieel om ons onderwijs zo goed en passend mogelijk te maken. Wij staan open voor feedback en zien ouders als volwaardig partner. Allen voelen we de verantwoordelijkheid om samen een fijne school te zijn waar kinderen kunnen leren, spelen en waar ze met plezier naar toe gaan.

NatuurWijs

Op de meeste scholen leren kinderen vaak over de natuur uit een boekje of van een filmpje. Het is lang niet altijd vanzelfsprekend dat zij ook buiten de natuur kunnen ontdekken. En dat is juist dé manier waarop kinderen leren: met hart, hoofd en handen. De kinderen op Basisschool De Eerste Rith volgen het programma van NatuurWijs.  De natuur wordt gebruikt als klaslokaal.

De Eerste Rith is een NatuurWijsschool. We volgen de leerlijn van groep 1 tot en met 8. Alle groepen gaan 3 dagen per schooljaar de natuur in waarbij alle natuurdoelen aan bod komen. NatuurWijsdagen zijn bijzondere dagen voor onze leerlingen; ontdekkend en onderzoekend leren zij in de natuur.